Met de leeftijd ontstaat er een verrimpeling en verslapping van de huid in het bovenste ooglid. Hierdoor gaat de huid overhangen, soms op de wimpers rusten en alleszins een zwaar aspect geven aan de ogen. Hiermee gepaard vindt men soms ook een min of meer belangrijke zwelling in de binnenste ooghoek te wijten aan een vetzakje dat doorgezakt is.

Het optrekken van de oogleden met de vinger toont mooi aan wat met een heelkundige inkorting kan bekomen worden.

De techniek van Blefaroplastie

Correctie hiervan is inderdaad enkel heelkundig te bekomen.

  • De ingreep bestaat erin om een vooraf volgens een exact afgetekend patroon een huidellips weg te nemen waarbij het finale litteken, als een fijne lijn, 8 – 9 mm boven de wimperrand gelegen zal zijn, in de natuurlijke ooglidplooi, kortom quasi onzichtbaar.
  • De ingreep gebeurt doorgaans onder lokale verdoving al dan niet met een klein sederend pilletje.
  • Dikwijls gaat zo’n huidexces, zoals vermeld, gepaard met een intern doorgezakt vetzakje dat aan de binnenkant van het bovenste ooglid een welving vertoont, die het oog een zwaarte geeft. Dit vetzakje wordt dan tijdens dezelfde ingreep verwijderd.
  • Een ecchymose en wat zwelling zijn normaal en verdwijnen normaliter na verloop van 1 week à 10 dagen.

Voorzorgen

Bloedverdunners worden gestaakt voor de ingreep. Wanneer en hoelang dient gestopt te worden, en of er eventueel een tijdelijk substitutiebehandeling nodig is, wordt met de chirurg besproken en in samenspraak met huisarts (of desbetreffende specialist) op punt gesteld.

Alle aandoeningen (en niet het minst de oogaandoeningen) en medicatie dienen aan de chirurg gemeld en het is nuttig deze gegevens bij de hand te hebben bij de raadpleging.

Met kennis van deze gegevens wordt de noodzaak van eventuele bijkomende onderzoeken ingeschat.
Thuismedicatie die toegelaten door de chirurg mag de dag van de ingreep ingenomen worden en indien de ingreep onder lokale verdoving doorgaat hoeft men niet nuchter te zijn.

Nazorgen

Al lijkt het vanzelfsprekend, toch even herhalen dat vervoer dient voorzien te worden de dag van de ingreep, omdat men dan best niet achter het stuur zit.

Best gaat men niet met het hoofd omlaag (bv. bij veters van de schoenen vastmaken) en ook niet helemaal plat liggen. Men slaapt best in ruglig  met een dubbel hoofdkussen na een ingreep aan de ogen.

De bloeddruk dient laag houden: rustig blijven; lezen en televisie kijken mag gerust.

Behandeling bestaat uit ontsteking werende middelen en pijstillers alsook afkoeling (geen direct ijs of coldpack op het oog, best inpakken in een dik stuk stof, of proper washandje bevochtigd met koud water).

Verder worden oogdruppels (kunsttranen) en een antibiotische zalfje op het litteken aangebracht, gedurende 1 week.

De hechtingen worden trouwens in minder dan 1 week verwijderd.