1/ Inleiding

Door een neurologische aandoening of door overdreven huidresectie of door litteken te wijten aan brandwonde bvb, kan een onvolledige sluiting van het oog ontstaan.

Dit brengt uitdroging van het oog tot stand, cornea ulceratie e.d. en dient daarom gecorrigeerd om oogschade te vermijden.

Een huidtekort of littekenretractie van het bovenste ooglid kan door huident of huidflap gecorrigeerd; aan een neurologische aandoening wordt echter verholpen door het inbrengen van een goudstukje dat door zijn gewicht de oogsluiting bevordert.

Voor lagophtalmos van het onderste ooglid wordt de correctie bij minieme sluitingsproblemen (door huidtekort of neurologische aandoening) verholpen met een canthopexie; Voor meer uitgesproken huidtekort of littekenretractie zal men beroep doen op een huident of flap.

 

2/ Voorzorgen 

Bloedverdunners zoals Aspirine, Asaflow, Plavix e.a. worden gestaakt voor de ingreep. Hoe dit gebeurt en hoelang ervoor er gestopt wordt en of er eventueel een tijdelijk substitutiebehandeling nodig is, wordt met de chirurg besproken en in samenspraak met huisarts (of desbetreffende specialist) op punt gesteld.

Alle aandoeningen (en niet het minst de oogaandoeningen) en medicatie dienen aan de chirurg gemeld en het is nuttig deze gegevens bij de hand te hebben bij de raadpleging.

Met kennis van deze gegevens wordt de noodzaak van eventuele bijkomende onderzoeken ingeschat.

Thuismedicatie die toegelaten door de chirurg mag de dag van de ingreep ingenomen worden en indien de ingreep onder lokale verdoving doorgaat hoeft men niet nuchter te zijn.

 

3/ Nazorgen

Al lijkt het evident, toch even herhalen dat vervoer dient voorzien de dag van de ingreep, omdat men dan best niet achter het stuur kruipt.

Best gaat men niet met het hoofd omlaag (bvb bij veters van de schoenen vastmaken) en ook niet helemaal plat liggen. Men slaapt best in ruglig met een dubbel hoofdkussen na een ingreep aan de ogen.

De bloeddruk dient laag houden – rustig blijven – Lezen en televisie kijken mag gerust.

Medicatie bestaat uit ontsteking werende middelen (type Brufen) en Paracetamol (geen Aspirine of andere bloedverdunners) alsook afkoeling (geen direct ijs of coldpack op het oog, best inpakken in een dik stuk stof, of proper washandje bevochtigd met koud).

Oogdruppels (Kunsttranen) en een zalfje (Tobramycine) op het litteken gedurende 1 week.

De hechtingen worden trouwens in minder dan 1 week verwijderd.