Een ICL of implanteerbare contactlens corrigeert de refractieafwijking van je ogen. De kunstlens wordt parallel met de natuurlijke lens geplaatst, zodat je als het ware een contactlens in het oog hebt in plaats van daarbuiten. Dit in tegenstelling tot lensvervanging waarbij de natuurlijke lens wordt weggehaald en vervangen door een nieuwe.

De eerste ICL lens werd in 1986 geïmplanteerd. Praktijkervaring in combinatie met meer dan 30 jaar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat deze ingreep veilig en heel effectief is.

De ICL techniek is bovendien een omkeerbare techniek waarbij de lens indien nodig altijd opnieuw kan verwijderd worden.

Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis eerste consultatie.


Kom ik in aanmerking voor implantlenzen?

Ieder volwassen persoon die in goede gezondheid verkeert en van wie de refractieve afwijking stabiel is, komt in aanmerking voor een behandeling met ICL. Een grondig vooronderzoek moet uitwijzen of jouw ogen voldoen aan de nodige voorwaarden.

  • Ouder dan 18 jaar
  • Goede algemene gezondheid
  • Oogsterkte tenminste 1 jaar stabiel
  • Oogafwijking tussen +12 en -23,5
  • Voldoende ruimte om de lens te plaatsen
  • Niet in aanmerking voor ooglaseren


In aanmerking komen, betekent niet noodzakelijk dat dit de beste oplossing is voor jouw specifiek probleem. Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak in ons oogcentrum voor een gratis consultatie en deskundig advies.


Voordelen ICL

Deze techniek wordt al meer dan 30 jaar met succes toegepast en blijkt naast effectief ook erg veilig en betrouwbaar. Daarenboven zijn deze lenzen geschikt voor erg hoge afwijkingen die met laserchirurgie niet kunnen behandeld worden.

In tegenstelling tot lensvervanging of laserbehandeling is het implanteren van een ICL lensimplantaten volledig omkeerbaar. Het hoornvlies, dat een belangrijke rol speelt om een helder zicht te hebben, blijft intact.

  • Sinds 1986
  • Veilig en betrouwbaar
  • Ingreep is omkeerbaar
  • Groot bereik refractieafwijkingen (+12 tot -23,5)

Prijs ICL

Bij Focus Eye Clinic betaalt u steeds de juiste prijs voor de nieuwste technologie op het vlak van lensimplantaten. Bekijk een overzicht van onze prijzen en de mogelijkheden tot terugbetaling.

ICL technisch

visian iclICL is een ultradunne, zachte lens die in het oog wordt ingeplant tussen de natuurlijke lens en de iris. Net zoals een uitwendige contactlens corrigeert ze het zicht door de brekingshoek van het invallend licht te wijzigen. De ICL is gemaakt van Collamer. Het lichaam vertoont geen afstootreacties omdat het Collamer als lichaamseigen beschouwt. Collamer heeft ook een uitstekende optische helderheid en neemt dankzij een uitzonderlijke elasticiteit en flexibiliteit, perfect de correcte vorm aan in het oog.
De ICL bestaat ook in een TORISCHE versie voor correctie van astigmatisme

Hoe verloopt de ingreep?

De ingreep verloopt onder lokale verdoving en onder begeleiding met sedatie door een anesthesist.

Na dilatatie van de pupil wordt via een micro-insnede de ICL met een injector in het oog gebracht. De ICL ontrolt zich en word gepositioneerd achter de iris. Na de spoeling worden de micro-insnede gesloten zonder draadjes.

Veel gestelde vragen

Hoe groot mag mijn oogafwijking zijn voor lensextractie?ICL hebben een erg groot bereik. Dit soort lenzen kan worden ingeplant bij refractieve afwijkingen van +12 tot -23,5. Kan ik beide ogen tegelijk laten behandelen?


Inderdaad, beide ogen kunnen tijdens dezelfde sessie behandeld worden.Wanneer kun je weer volledig zien?


De visuele recuperatie na lensimplantatie is quasi onmiddellijk : de dag nadien kan u functioneren.Zijn ICL lensimplantaten een permanente oplossing?Neen. ICL lensimplantaten zijn in principe opnieuw verwijderbaar al zal dat in de praktijk slechts zelden nodig zijn.Wordt deze behandeling terugbetaald?De situatie bij de verzekeraars en de ziekenfondsen wijzigen zeer snel. Daarom doen we geen algemene uitspraken over terugbetalingen, maar maken we altijd een gepersonaliseerde raming per patiënt van de eventuele kosten bij een ingreep. Zo weet u steeds waar u aan toe bent. Meestal is er geen terugbetaling.

Waar moet u rekening mee houden na de operatie?


Tot 1 week na de operatie doet u het best wat rustiger aan. Het is belangrijk niet in de ogen te wrijven en de instructies van de dokter nauwgezet op te volgen betreft infectiewerende oogdruppeltjes.

Dagelijkse bezigheden zoals huishoudtaken, sporten, autorijden en bureauwerk kunnen al heel snel hervat worden. Bij twijfel overleg met je dokter.