Bij lensvervanging of Clear Lens Extraction, verwijdert de chirurg de natuurlijke lens van uw oog en vervangt die door een intra-oculair lensimplantaat. Focus Eye Clinic maakt hierbij gebruik van de allernieuwste lasertechnologie (ZIEMER FEMTO LASER) waardoor een incisie met behulp van mesjes overbodig is.

De ingreep is identiek aan de techniek die ook bij cataract wordt toegepast. In dat geval gaat het echter niet om een ‘heldere’ lens, maar een troebele lens die dient te worden verwijderd.

Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis eerste consultatie.

Kom ik in aanmerking voor lensvervanging?

Lensvervanging of lensextractie kan een oplossing zijn voor patiënten met hoge bijziendheid, verziendheid of presbyopie die niet in aanmerking komen voor een laserhandeling.

Bij patiënten met staar of cataract is lensvervanging de enige mogelijke behandeling.

 • Minimum 40 jaar
 • Staar of cataract
 • Hoge bijziendheid of verziendheid (myopie of Hypermetropie)
 • Ouderdomsverziendheid of presbyopie
 • Laserbehandeling niet mogelijk

Maak een afspraak voor een gratis eerste consultatie.

Voordelen van lensvervanging

Lensvervanging is weliswaar onomkeerbaar, maar resulteert in een erg stabiel resultaat.

Focus Eye Clinic koos als eerste centrum in België voor de Zwitserse precisie van ZIEMER Z8 LDV. Dit revolutionaire apparaat onderscheidt zich door met een lagere energie, doch met een hogere repetitiesnelheid te werken en dit met een minimale druk op het oog. Dit levert heel wat voordelen op.

 • Relatief eenvoudige ingreep
 • Stabiel resultaat
 • Verhoogde veiligheid en nauwkeurigheid
 • Geen mesjes
 • Verschillende types intra-oculaire lensimplantaten beschikbaar
 • Minder kans op infecties en complicaties

De lens die wordt ingeplant betreft een plooibare lens die zowel monofocaal, multifocaal of bifocaal kan zijn, afhankelijk van de noden. Astigmatisme wordt door relaxerende incisies of door torische implantenzen gecompenseerd.

Vragen? Maak een afspraak voor een gratis eerste consultatie.

Prijs lensvervanging

Bij Focus Eye Clinic betaalt u steeds de juiste prijs voor de nieuwste technologie op het vlak van lensvervanging. Bekijk een overzicht van onze prijzen en de mogelijkheden tot terugbetaling.

Behandeling: Femto Laser / Femto Cataract

Een lensvervanging kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Bij phako-emulsificatie van de lens wordt de bestaande lens met ultrasone trillingen verwijderd via een micro-incisie. Dit is de klassieke manier.

Focus Eye Clinic opteert sinds kort voor de allernieuwste ‘Femto-Cataract’ techniek waarbij de operatie met lasertechnologie wordt verricht in plaats van met mesjes. De ingreep wordt hierdoor nog veiliger en nog betrouwbaarder.

Femto Cataract techniekVoor de laser actie wordt eerst een computergestuurde scan van het oog gemaakt (OCT) waarmee een 3D planning van de ingreep wordt verricht. Vervolgens worden door de laser 4 cruciale stappen in de cataractoperatie gemaakt:

 • Insnede in het oog
 • Correctie van het astigmatisme
 • Op maat incisie van het voorste lenskapsel
 • Fragmenteren van de cataract lens

insnede

Incisie

correctie

astigmatische
correctie

incisie

capsulorhexis

fragmentatie

nucleus
fragmentatie

Phako-emulsificatie van de lens

Onder lokale verdoving en sedatie eventueel onder begeleiding van een anesthesist wordt de patiënt geinstalleerd onder de operatie microscoop. Via een microincisie ( 2,2 mm of kleiner, zodoende dat er geen suturen nodig zijn) wordt achtereenvolgens


 • Capsulorexhis: het voorste kapsel van de lens wordt circelvormig verwijderd.
 • Lens wordt met ultrasone trillingen verbrijzeld
 • Lens wordt via een delicaat irrigatie-aspiratie systeem verwijderd
 • Resterend kapsel wordt nauwkeurig gereinigd
 • Implantlens wordt ingebracht.

Vragen? Maak een afspraak voor een gratis eerste consultatie.

Hoe verloopt de ingreep?


De Femto Laser Phaco operatie duurt minder dan 15 minuten en verloopt onder lokale verdoving. Na ongeveer 1 uur kan u opnieuw naar huis.

Onder toezicht van een anesthesist wordt het oog gevoelloos gemaakt met verdovende druppels. Via intraveneuze bediening krijgt u een lichte sedatie. Dit laat ons toe ook de algemene parameters te controleren.

Veel gestelde vragen

Hoe groot mag mijn oogafwijking zijn voor lensvervanging?Van – 23 tot + 15 dioptrieKan ik beide ogen tegelijk laten behandelen?De ogen kunnen afzonderlijk of op dezelfde dag worden behandeld : dit wordt besproken met de dokter.Wanneer kun je weer volledig zien?


Een dag na de operatie kan je opnieuw goed zien en kunnen de meeste mensen al normaal functioneren. Al kan het nog een paar weken duren vooraleer het zicht volledig stabiliseert.

Sommige patiënten kunnen in het begin halo’s rond lichten zien, voornamelijk ’s nachts. Dankzij de gewenning van de hersenen aan de nieuwe lenzen verdwijnen deze fenomenen geleidelijk na enkele weken.

Is lensvervanging een permanente oplossing?Ja. Lensvervanging is eenmalig en onomkeerbaar. Eens over de 70 kunnen andere ouderdomsverschijnselen wel opnieuw impact hebben op de kwaliteit van je zicht, maar dat staat los van deze ingreep.Wordt lensvervanging terugbetaald?

Enkel in het geval van cataract wordt lensvervanging gedeeltelijk vergoed. Bijziendheid en verziendheid worden in de regel niet beschouwd als ziekte en ook niet terugbetaald.

Waar moet u rekening mee houden na de operatie?


Tot 1 week na de operatie doet u het best wat rustiger aan. Het is belangrijk niet in de ogen te wrijven en de instructies van de dokter nauwgezet op te volgen betreft infectiewerende oogdruppeltjes.

Dagelijkse bezigheden zoals huishoudtaken, sporten, autorijden en bureauwerk kunnen al heel snel hervat worden. Bij twijfel overleg met je dokter.