Je draagt een bril om ver te kunnen zien en bent daarnaast ook aangewezen op een leesbril voor dichtbij? De steeds grotere afhankelijkheid van je bril(len) hoeft niet te blijven duren.

Bifocale of multifocale implantlenzen kunnen een uitstekende oplossing bieden voor mensen die de afhankelijkheid van hun bril vaarwel willen zeggen. Het multifocale principe, zoals je ook aantreft bij een multifocale bril, zorgt ervoor dat je opnieuw scherp kijkt ver én dichtbij.

Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis eerste consultatie.

Zijn multifocale lensimplantaten iets voor mij?

Je bent ouder dan 40, draagt een leesbril en hebt bovendien ook een refractieafwijking voor ver, dan zijn bifocale of multifocale lensimplantaten mogelijk interessant voor jou. Tenminste als je graag van die bril(len) af wil.

 • Ouder dan 40 jaar
 • Goede gezondheid
 • Leesbril

Astigmatisme kan eveneens gecorrigeerd worden met torische bifocale of multifocale implantlenzen

Ook patiënten met staar of cataract zijn vaak geholpen met bifocale of multifocale implantlenzen.

Maak een afspraak voor een gratis eerste consultatie.

Voordelen van bifocale of multifocale lensimplantaten

Multifocale implantlenzen zijn gemaakt om als permanente oplossing om goed ver en dichtbij te kunnen zien. Bij bifocale of multifocale implantlenzen wordt de scherpte van het beeld bepaald door het design van de lens en niet door (de weinig betrouwbare en beperkte) beweeglijkheid van de lens.

Andere voordelen zijn onder andere:

 • Volledige perifere gezichtsveld
 • Natuurlijke vergroting van het beeld
 • Geen hinderlijke verticale overgang zoals bij multifocale brilglazen
 • Geen leeftijdsbeperking
 • Zowel voor verziendheid, bijziendheid als astigmatisme
 • Geen risico om later cataract te ontwikkelen
 • Risco’s bifocale of multifocale lensimplantaten

  Er bestaat helaas geen garantie om helemaal brilvrij te zijn na het krijgen van multifocale implantlenzen. Indien er echter nog een resterende storende refractie afwijking zou zijn na de implantatie, kan deze met laserbehandeling geneutraliseerd worden.

  Het implanteren van multifocale lensimplantaten is en blijft een operatieve ingreep. En zoals bij elke andere operatie is er altijd een risico. Ons medisch personeel neemt dan ook steeds de noodzakelijke maatregelen om eventuele infecties preventief te bestrijden. Door de nauwgezette voorbereiding van de operatie komt dit slechts heel zelden voor.

  Sommige patiënten worden kort na de ingreep gestoord door halo’s rond de lichten in donkere omstandigheden. Dat effect is tijdelijk.

  Prijs multifocale implantlenzen

  Bij Focus Eye Clinic betaalt u steeds de juiste prijs voor de nieuwste technologie op het vlak van multifocale lensimplantaten. Bekijk een overzicht van onze prijzen.

  Hoe verloopt de ingreep?

  Eens u samen met de chirurg de beslissing neemt voor een lensvervanging, worden de ogen gemeten om de sterkte van de lenzen te bepalen. Focus Eye Clinic beschikt over de meest geavanceerde technologie om met zeer grote precisie deze berekening te doen.

  De ingreep verloopt onder lokale verdoving en onder begeleiding van een anesthesist.
  Na dilatatie van de pupil wordt met Z8 ZIEMER FEMTO LASER, twee micro-insneden verricht in het hoornvlies.
  Nadien wordt met dezelfde Femto laser een ronde opening in het kapsel gemaakt en de lens ingesneden. Vervolgens worden de lensresten geaspireerd.

  De chirurg brengt de bifocale of multifocale lens in via de micro-insnede. Nadien wordt de micro-insnede gesloten zonder draadjes. De eerste dagen kunt u meteen al terug zien en uw zicht blijft de volgende weken verbeteren tot het stabiel wordt na enkele maanden.

  Veel gestelde vragen

  Hoe groot mag mijn oogafwijking zijn voor bifocale of multifocale lenzen?

  Multifocale lensimplantaten kunnen worden gebruikt van -23 tot +15 en cilindersterktes van ongeveer 7.50. Maak een afspraak in ons oogcentrum voor een gratis eerste consultatie.

  Kan ik beide ogen tegelijk laten behandelen?

  De ogen kunnen afzonderlijk of op dezelfde dag worden behandeld. Dit wordt besproken met de dokter.

  Wanneer kun je weer volledig zien?

  Eén dag na de operatie kan je opnieuw goed zien en kunnen de meeste mensen al normaal functioneren. Al kan het nog een paar weken duren vooraleer het zicht volledig stabiliseert

  Sommige patiënten kunnen in het begin halo’s rond lichten zien, voornamelijk ‘s nachts. Dankzij de gewenning van de hersenen aan de nieuwe lenzen verdwijnen deze fenomenen geleidelijk na enkele weken.

  Voor patiënten bij wie de oogspieren wat verzwakt zijn door onvoldoende gebruik, kunnen eenvoudige leesoefeningen helpen om de focuscapaciteit te verbeteren.

  Zijn bifocale of multifocale implantlenzen een permanente oplossing?

  Ja. Bifocale of Multifocale lensimplantaten hoeven niet meer vervangen of bijgesteld worden. Eens over de 70 kunnen andere ouderdomsverschijnselen wel opnieuw impact hebben op de kwaliteit van je zicht, maar dat staat los van deze implantaten.

  Worden multifocale implantlenzen terugbetaald?

  Enkel in het geval van cataract worden bifocale of multifocale implantlenzen soms vergoed. Bijziendheid en verziendheid en presbyopie worden in de regel niet beschouwd als ziekte en ook niet terugbetaald.