Wat is Femto-Lasik?

Femto-Lasik of Z-Lasik is de meest efficiente technologie in ooglaseren. Lasik staat voor ‘laser-assisted in situ keratomileusis’. Lasik verwijst naar de methode. Femto verwijst naar de gebruikte technologie, in dit geval het nieuwste type laser: de Femtosecond.

Met deze Femtosecond laser wordt eerst een microscopische flapje gemaakt in het hoornvlies waarna de Excimer laser gebruikt wordt om de refractieve afwijking op het hoornvlies weg te werken. Met Femto-Lasik kunnen we probleemloos afwijkingen wegwerken tussen -12 en +6.

Zeg die bril dus maar snel vaarwel en maak vandaag nog vrijblijvend een afspraak.

Focus Eye Clinic gebruikt als Excimer laser, de Wavelight EX500 en als Femto laser de Ziemer Z8. Beide apparaten zijn “state-of-the-art”.
De combinatie van deze toestellen garandeert een voorspelbaar en betrouwbaar resultaat, met extreme precisie door een snelle, pijnloze en veilige techniek.

Voordelen van Femto-Lasik

 1. Nóg veiliger:

  Sterk verminderd risico op problemen met het hoornvliesflapje
  Verminderd risico op ontsteking of infectie
  Grotere behandelingsoppervlakte met betere stabiliteit
  Minder nood aan herbehandeling

 2. Dunnere flaps:

  Met de Femto-Lasik is de hoornvliesflap zo dun en zo uniform gesneden dat ze zo goed als geen nevenwerkingen met zich meebrengt. Met dunne flapjes blijft er meer weefselbed over. Dit geeft meer waarborg op stabiliteit van het hoornvlies op lange termijn en maakt het mogelijk om grotere afwijkingen te corrigeren.

 3. Betere voorspelbaarheid van de flapdikte:

  De chirurg weet vooraf met meer zekerheid de vorm, dikte, afmetingen en hoedanigheden van de flap. Dit is belangrijk voor de behandelstrategie bij hoge afwijkingen. Als de flap met een mesje wordt gesneden, weet hij pas achteraf hoe de flap eruit ziet.

 4. Andere voordelen:

  De afmetingen van de oogbol hebben geen belang voor een Femto-Lasik-ooglaser operatie.
  U geneest sneller en kunt sneller weer goed zien.
  De visuele resultaten zijn uitstekend.
  Met de Femto-Lasik-laser wordt er minder druk op het oog uitgeoefend tijdens de ingreep, en dat betekent meer comfort voor de patiënt.

Is Femto-Lasik iets voor mij?

Bijna iedereen met bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) of astigmatisme komt in aanmerking voor een Femto-Lasik behandeling.

 • Je bent tussen 18 en 60 jaar
 • Je verkeert in goede gezondheid
 • Afwijking tussen -12 en +6
 • Afwijking is ongewijzigd gedurende 1 jaar

Mensen met zeer droge ogen of een hoornvlies dat erg dun is, zijn vaak niet gebaat bij Femto-Lasik. Voor hen is PRK nog steeds een uitstekend alternatief.

Ook bij ouderdomsverziendheid of presbyopie is Femto-Lasik niet de beste oplossing. Hier adviseren we een multifocaal lensimplantaat.

Bij zwangerschap of het geven van borstvoeding stel je de behandeling best even uit. Ook bij virale oogontstekingen, herpes, diabetes mellitus, keratoconus en gebruik van cortisonen starten we geen Femto-Lasik behandeling.

Ben je niet zeker? Kom zeker eens met ons praten. Maak vandaag nog vrijblijvend een afspraak.

Prijs Femto-Lasik

Focus Eye Clinic hanteert bewust een erg transparante prijspolitiek. Je betaalt de juiste prijs voor een Femto-Lasik behandeling met de nieuwste technologie.

Behandeling van een enkel oog kost 1.750 €. De prijs voor twee ogen is 3.250 €. De consultatie met een van onze chirurgen voorafgaand aan een eventuele ingreep is vrijblijvend en helemaal gratis.

Femto-Lasik praktisch

De volledige Femto-Lasik procedure bij Focus Eye Clinic – van aankomst tot vertrek – duurt ongeveer 2 uur.

Voor de ingreep

De dag van de Femto-Lasik behandeling herhalen we de preoperatieve metingen nog een keer. Daarna krijgt u een licht kalmerend middel. Uw ogen worden plaatselijk verdoofd. U ondergaat dus geen narcose of algemene verdoving.

Tijdens de ingreep

De verpleging helpt u op het operatiebed van de Femto-Lasik behandelkamer.
Uw ogen worden grondig ontsmet en afgedekt met een steriel verband.
Uw wimpers worden opzij gehouden en uw ogen worden opnieuw plaatselijk verdoofd.
Er wordt een ooglidhouder geplaatst zodat u niet meer kunt knipperen of uw ogen dichtknijpen.

Het maken van de hoornvliesflap duurt 26 seconden en gebeurt met een apparaatje dat op het oog wordt geplaatst. Via dit apparaat maakt de Femto Laser het flapje. Maak u geen zorgen: u kunt op geen enkele manier de positie van dit instrument beïnvloeden.

Na het openen van de flap gebruikt de chirurg de Wavelight-Excimer-laser voor de behandeling van uw oogafwijking. Hiervoor kijkt u 1 seconde naar een fixatielicht en daarna volgt de laser de beweging van uw oog automatisch.
Tenslotte wordt de flap terug op zijn plaats gelegd, goed nagespoeld en aangedrukt.

Na de ingreep

U wordt naar de rust- en relaxatie zone gebracht waar u ongeveer 30 minuten blijft.
Op de dag van de ingreep kunt u het best niet zelf rijden. Kom dus met begeleiding! Ook het openbaar vervoer nemen is af te raden.
De postoperatieve medicatie zijn oogdruppels en een beschermbril die u 24 uur moet dragen.

Nazorg

U komt na één dag, één week en na twee à drie maanden op controle. Deze controles zijn inbegrepen in het tarief.

Wat zijn de risico’s?

Er zijn duidelijk aanwijzingen dat Femto-Lasik veiliger is dan het dagelijks dragen van contactlenzen. Momenteel is het voornaamste reële risico dat u zich opnieuw moet laten behandelen met de Femto-Lasik, maar dat risico is minder dan 0.5%.

Net als bij andere operatieve ingrepen is er een erg beperkt risico op infecties en ontstekingen. Je krijgt oogdruppels en een beschermbril die dit risico sterk verminderen.

Met oudere technieken was het wel eens mogelijk dat je droge ogen overhield aan de behandeling. Met de huidige Femto-Lasik-apparatuur en een adequate preoperatieve voorbereiding wordt het risico op droge ogen erg verminderd. De tijdelijke vermindering van de traanproductie behandelen we met kunsttranen en traanwegplugs.

Er is ook geen risico op verminderd nachtzicht. Integendeel, de laserbehandeling verbetert het contrast in donkere omstandigheden.

Veelgestelde vragen

Wat is een Excimer-laser?

Met de Excimer-laser laten we dunne lagen van het hoornvlies verdampen.

Zo kunnen we:

 • het profiel van het hoornvlies veranderen
 • het platter maken in geval van bijziendheid
 • het boller maken in geval van verziendheid
 • het regelmatiger maken in geval van astigmatisme

De nieuwste computertechnologie berekent volledig automatisch het juiste profiel van het hoornvlies alsook de aangepaste ablatie. De Wavelight EX500 Excimer laser werkt met “Perfect Pulse Technology” zodanig dat veiligheid en precisie worden gewaarborgd. Het 6 sigma tracking system volgt de beweging van het oog tijdens de behandeling.

Betrouwbaarheid en voorspelbaarheid wordt gegarandeerd door hoge resolutie calibrage voor elke procedure. Een asferische laser ablatie creëert een beter nachtzicht.

Hoe werkt een Femto-Lasik-laser?

De Ziemer Z8 Femto Laser werkt via het principe van fotodisruptie: met infrarood laser energie creëert de chirurg een nauwgezet patroon van kleine, overlappende ruimtes net onder de hoornvlies oppervlakte. De laser opereert aan extreem hoge snelheden: impulsen van 1 quadriljoenste van een seconde of 1 femtoseconde.

Deze nauwkeurig gerichte laserimpulsen splitsen elke femtoseconde het hoornvliesmateriaal op moleculair niveau, zonder hitte te ontwikkelen of de omliggende weefsels te raken. Terwijl de laser heen en weer beweegt over het oog, wordt een volledige flap gemaakt in het hoornvlies. Nadat het flapje gemaakt is, tilt de chirurg het op met een daartoe ontworpen instrument. Vervolgens wordt de Excimer-laser gebruikt om het hoornvlies opnieuw te slijpen en de oogafwijking te corrigeren. Uiteindelijk legt de chirurg de flap weer op zijn plaats.

Wat beteken de Femto-Lasik-opties: A-Cat, T-Cat en Lasik-Extra

A-Cat: Femto-Lasik met aberrometrie

Momenteel bestaat gesofisticeerde diagnostische apparatuur die zeer subtiele afwijkingen kunnen registreren. Deze aberraties zijn zo gering dat u ze niet met brilglazen of contactlenzen kunt verhelpen. Behandeling van significante aberraties (A-Cat-optie) kan bij personen met grote pupil/diameter meer contrast geven bij nachtzicht. De chirurg bespreekt deze optie met u als hij denkt dat u hiermee beter geholpen kunt worden.

T-Cat: Femto-Lasik met topografie

Meestal is de vorm van uw hoornvlies (cornea) regelmatig (sferisch en torisch). Bij sommige patiënten kunnen we echter op topografische beelden een asymmetrisch of irregulair astigmatisme zien, voorbeeld bij keratoconus. Als de chirurg denkt dat u met deze optie beter geholpen bent, zal hij u de T-Cat-behandeling voorstellen.

Lasik-Extra: Avedro

Bij de Femto-Lasik-behandeling van hypermetropie en presbyopie kan er na jaren een gedeeltelijke achteruitgang bestaan van het resultaat. Tot hiertoe voerden we dan een herbehandeling uit.

Dat is dankzij de Avedro-UV-Crosslinking-techniek niet meer nodig. Met deze techniek bestralen we na de Lasik-ingreep het oog met uv-licht waardoor er verbindingen ontstaan tussen de collageenvezels van de cornea. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe corneavorm stabiel is.