Wat is cataract?

Cataract of grijze staar is een vertroebeling van de ooglens en wereldwijd de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid, vooral bij mensen boven 55 jaar. Zonder behandeling kan de ziekte uiteindelijk leiden tot blindheid.

In het oog bevindt zich de ooglens die, net zoals de lens van een camera, beelden projecteert op het netvlies. Bij cataract wordt deze lens stilaan troebel, waardoor het zicht wazig wordt.

Cataract: symptomen

Cataract ontstaat meestal langzaam en komt voornamelijk in beide ogen voor, alhoewel hij ook in één oog kan ontstaan. De snelheid waarmee de ziekte evolueert, is sterk wisselend en kan verschillen van oog tot oog. Volgende symptomen zijn mogelijk:

 • Wazig zien (zoals door een vuile of bekraste bril kijken)
 • Vermindering van het zicht
 • Soms dubbelzicht en verhoogde lichtgevoeligheid
 • Vermindering van kleurwaarneming (kleuren vervagen of verbleken)

Cataract: oorzaken

Cataract komt meestal voor op oudere leeftijd als gevolg van een normaal verouderingsproces van het oog, maar komt ook voor bij jongeren. Bij jonge kinderen is het meestal een gevolg van een erfelijke aandoening.

Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Ziekten (diabetes, nierziekten, hoge bloeddruk, …)
 • Bepaalde oogziekten (bv. glaucoom), oogontstekingen of oog trauma’s (bv. een scherp voorwerp of harde klap)
 • Bepaalde geneesmiddelen (bv. langdurig gebruik van cortisone)
 • Overmatige blootstelling aan UV-licht (zon) en roken

Cataract: behandeling

De behandeling van cataract is noodzakelijk wanneer de gezichtsscherpte in die mate verminderd is dat dagelijkse visuele inspanningen moeilijk worden (bv. autorijden, TV-kijken, lezen, …).

Er bestaan geen geneesmiddelen die cataract kunnen genezen. Een bril of extra verlichting kunnen tijdelijk verbetering brengen, maar het zicht zal langzaam maar zeker verder aangetast worden door cataract.

Tot voor kort bestond er voor de behandeling slechts één techniek: faco-emulsificatie. FEMTO CATARACT is de nieuwste technologie waarbij de cataractoperatie grotendeels met een laser wordt verricht i.p.v. met mesjes.

Cataractoperatie (“faco-emulsificatie”)

Bij deze kleine operatie wordt de troebele ooglens vervangen door een kunstlens (= lensimplatatie).

Principe

De techniek die gebruikt wordt bij deze operatie is “faco-emulsificatie”.

 • Onder lokale verdoving (verdovende druppels) en lichte sedatie (intraveneus), eventueel onder begeleiding van een anesthesist, wordt de patiënt geïnstalleerd onder de operatiemicroscoop
 • Door een microincisie (max 2,2 mm) in het hoornvlies wordt het voorste kapsel van de lens cirkelvormig verwijderd (=capsulorexhis)
 • De troebele lens wordt met behulp van ultrasone trillingen verbrijzeld
 • Deze kleine stukjes worden met een pomp weggezogen
 • Nadat het resterend kapsel nauwkeurig is gereinigd, wordt een plooibare kunstlens ingebracht.

Deze ingreep duurt minder dan 15 minuten en de patiënt verblijft ongeveer 2 uur in het oogcentrum.

Indicaties en beperkingen

In principe kunnen alle vormen van cataract door deze ingreep genormaliseerd worden. Uitzonderlijk dient de techniek gewijzigd te worden bij onvoldoende ophanging van de lens of bij beschadiging van het achterste kapsel.

Premium lenzen

Monofocale lenzen zorgen ervoor dat men op één afstand scherp ziet (meestal veraf) en zijn altijd het standaardimplantaat geweest bij cataractingrepen. Toch is ook hier nog steeds een bril nodig om op alle afstanden scherp te zien.

De meest geavanceerde oplossing is een multifocale implantlens, die voor een goed zicht zorgt op alle afstanden en levenslang meegaat. Recent werden monofocale en multifocale lenzen verbeterd met een gele filter ter bescherming van de macula.

Astigmatisme (“rugbybal-vormig oog”) wordt door relaxerende incisies of door torische implantlenzen gecorrigeerd. Asferische lenzen zorgen voor een beter contrastzicht ’s nachts.

FEMTO CATARACT techniek

Z8_Packshot_Persp1_RGB_drawn-in_Arm_10p
Deze nieuwe, lasergestuurde techniek maakt de behandeling van cataract nog preciezer uitvoerbaar, waardoor het herstel sneller zal zijn en er minder kans is op complicaties. De FEMTO laser heeft tot hiertoe zeker zijn nut bewezen bij de LASIK behandeling van het hoornvlies.

Focus Eye Clinic koos als eerste centrum in België voor de Zwitserse precisie van ZIEMER Z8 LDV. Dit revolutionaire apparaat onderscheidt zich door met een lagere energie, maar met een hogere repetitiesnelheid te werken en dit met een minimale druk op het oog.

Principe

Vóór de laserbehandeling wordt eerst een computergestuurde scan (OCT) gemaakt van het oog om een 3D-planning van de ingreep te maken. Vervolgens worden door de laser 4 cruciale stappen gemaakt:

insnede

Incisie

correctie

astigmatisme
correctie

incisie

capsulorhexis

fragmentatie

nucleus
fragmentatie

Voordelen van deze techniek

 • Verhoogt de veiligheid en de nauwkeurigheid
 • Door meer precisie en betrouwbaarheid is er meer kans op betere resultaten en minder kans op complicaties
 • Goed gekende techniek (meer dan 20 jaar ervaring)
 • Het visuele herstel is quasi onmiddellijk
 • Niet-pijnlijke ingreep

Risico’s eigen aan deze techniek

Dezelfde complicaties komen voor als bij intraoculaire chirurgie en kunnen op een aangepaste manier worden behandeld, indien tijdig gediagnosticeerd:
Er kan soms na maanden of jaren een vertroebeling optreden van het achterste kapsel van de oorspronkelijke lens. Hiervoor wordt een nabehandeling verricht.

 • Oedeem van het centrale netvlies
 • Netvliesloslating
 • Verhoging van de oculaire druk

Terugbetaling

Voor de ziekenfondsen en het RIZIV maakt het geen verschil of u voor een cataractbehandeling een beroep doet op een openbaar ziekenhuis of op een private oogkliniek zoals Focus Eye Clinic. De terugbetaling is dezelfde, nl. 500 tot 750€ per oog.

Wanneer u een hospitalisatieverzekering heeft bij DKV, AG Fortis, AXA, Ethias, Van Breda of Allianz wordt een klassieke cataractbehandeling (inplanting van een monofocale lens) voor 100% terugbetaald.