Wat is open-hoek Glaucoom?

Dit is de meest voorkomende vorm, gekenmerkt door een hoge oogdruk, een afwijkende oogzenuw en een afwijkend gezichtsveld. In een vroeg stadium is deze vorm goed te behandelen. Bij open hoek glaucoom is het afvoersysteem deels verstopt, zodat de oogdruk binnenin het oog stijgt (meestal > 21 mmHg). Indien de oogdruk langdurig te hoog is, leidt dit tot schade en gradueel afsterven van de oogzenuwvezels en tot verlies van zicht.

Symptomen chronisch glaucoom

Chronisch glaucoom verloopt veelal sluipend. In het beginstadium veroorzaakt deze vorm van glaucoom geen klachten omdat geleidelijk aan delen van het perifere gezichtsveld uitvallen, wat niet altijd opgemerkt wordt. Het is niet pijnlijk en het centrale zicht blijft nog lang intact.
Patiënten ondervinden hinder bij het autorijden, lezen, met de computer werken en gaan slechter zien in het schermlicht of donker.
Bij ernstige uitval ontstaat kokerzien. Bij vergevorderd glaucoom kan uiteindelijk het meest centrale deel ook aangetast worden en leiden tot blindheid.

Behandeling

Indien chronisch glaucoom werd vastgesteld, probeert de oogarts eerst met oogdruppels (oogcollyres) de oogdruk te verlagen. Indien oogdruppels niet (meer) volstaan, kan een laserbehandeling helpen. Voor chronisch glaucoom is dit lasertrabeculoplastiek, een techniek waarbij laserenergie wordt gebruikt om het afvoersysteem van inwendig oogvocht te openen om de oogdruk laag te houden.

Indien een laserbehandeling niet lukt, moet worden overgegaan tot chirurgie. Bij chronisch glaucoom gebruikt men een filtratieprocedure.

Voor meer informatie, maak een afspraak met een van onze ervaren chrirurgen.