Wat is maculaire degeneratie?

Wanneer de macula niet meer optimaal functioneert, wordt het centraal deel van het zicht wazig, duister of vlekkerig. Vandaar dat fijn werken van dichtbij zoals lezen of naaien, moeilijk tot onmogelijk wordt voor het aangetaste oog. Het oog is nog steeds in staat objecten buiten het centrum te zien.

Maculaire degeneratie is meestal het gevolg van het natuurlijk verouderingsproces van het oog.

De twee meest voorkomende types maculaire degeneratie
  • droge macula degeneratie (ook atrofische degeneratie genoemd): Deze vorm komt het meeste voor en wordt veroorzaakt door ouderdom en verdunning van de weefsels van de macula. Het verlies aan gezichtsscherpte is meestal geleidelijk. foto OOGAANDOENING OCT
  • natte macula degeneratie (ook exsudatieve of hemorragische vorm genoemd): Deze vorm is het gevolg van vorming van abnormale bloedvaten onder het netvlies. Deze bloedvaten veroorzaken een uitsijpeling van vocht en soms zelfs van bloed. Het opgestapelde vocht verstoort het centrale zicht. Het verlies van gezichtsscherpte kan dan snel en uitgesproken zijn. Deze toestand kan uiteindelijk leiden tot zware littekenvorming in de macula.
 Hoe wordt maculaire degeneratie behandeld?

Er bestaat geen behandeling , zowel voor de droge als natte vorm, om deze ziekte te genezen. Er bestaat gelukkig wel een behandeling om de toestand te stabiliseren.

Het vroegtijdig opsporen van de maculadegeneratie is dus van groot belang om de behandeling te kunnen opstarten.

De behandeling van de droge vorm bestaat uit het innemen van bepaalde voedingssupplementen zoals vitamines, anti-oxidantia en bepaalde oligo-elementen.

De behandeling van het begin van de natte vorm bestaat uit het injecteren van een bloedvatremmend produkt in het aangetaste oog.  Deze behandeling moet meestal meermaals uitgevoerd worden en tussentijdse controles gebeuren dmv OCT onderzoek.

Onderzoeksmethodes in verband met maculaire degeneratie
  • Directe en indirecte ophtalmoscopie (oogfundus onderzoek)
  • Retina onderzoek met contrast vloeistof (fluo-angiografie)
  • Laser scanning van de retina (OCT)