1/ Ectropion

Ectropion is een buitenwaarts kanteling van de rand van het onderste ooglid. Dit is dikwijls een leeftijdsgebonden aandoening maar het kan ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening of littekenretractie.
Een gevoel van brandende en tranende ogen zijn de voornaamste klachten.
Hieraan kan verholpen worden door het ooglid weer op te spannen en te repositioneren (canthoplastie/-pexie) of, in geval van littekenweefsel, eventueel met een huident of huidflap te corrigeren.

2/ Entropion

Entropion is een binnenwaartse kanteling van de rand van het onderste ooglid te wijten aan verslapping van de ooglidrand. Het kan ook te wijten zijn aan ontsteking of littekenretractie.
De naar binnen gedraaide wimpers (trichiasis) wrijven tegen het oog en veroorzaken irritatie, tranen en een gevoel van brandende ogen.
Afhankelijk van de oorzaak wordt het onderste ooglid heropgespannen en gerepositioneerd of wordt een mucosale ent aangebracht om littekenretractie op te heffen.

3/ Voorzorgen

Bloedverdunners zoals Aspirine, e.a. worden gestaakt voor de ingreep. Hoe dit gebeurt en hoelang ervoor er gestopt wordt en of er eventueel een tijdelijk substitutiebehandeling nodig is, wordt met de chirurg besproken en in samenspraak met huisarts (of desbetreffende specialist) op punt gesteld.

Alle aandoeningen (en niet het minst de oogaandoeningen) en medicatie dienen aan de chirurg gemeld en het is nuttig deze gegevens bij de hand te hebben bij de raadpleging.

Met kennis van deze gegevens wordt de noodzaak van eventuele bijkomende onderzoeken ingeschat.

Thuismedicatie die toegelaten door de chirurg mag de dag van de ingreep ingenomen worden en indien de ingreep onder lokale verdoving doorgaat hoeft men niet nuchter te zijn.

4/ Nazorgen

Al lijkt het evident, toch even herhalen dat vervoer dient voorzien de dag van de ingreep, omdat men dan best niet achter het stuur kruipt.

Best gaat men niet met het hoofd omlaag (bvb bij veters van de schoenen vastmaken) en ook niet helemaal plat liggen. Men slaapt best in ruglig met een dubbel hoofdkussen na een ingreep aan de ogen.

De bloeddruk dient laag houden – rustig blijven – Lezen en televisie kijken mag gerust.

Medicatie bestaat uit ontsteking werende middelen (type Brufen) en Paracetamol (geen Aspirine of andere bloedverdunners) alsook afkoeling (geen direct ijs of coldpack op het oog, best inpakken in een dik stuk stof, of proper washandje bevochtigd met koud).

Oogdruppels (Kunsttranen) en een zalfje op het litteken gedurende 1 week.

De hechtingen worden trouwens in minder dan 1 week verwijderd.