De ooglidranden zijn voorzien van talrijke kliertjes die kunnen infecteren.

Chalazion

Chalazion is de infectie van de klier van Meibomius die aan de binnenzijde van de ooglidrand uitmondt. Het gaat om een subacuut, weinig pijnlijke aandoening die met lokale of algemene antibiotherapie (zelfs corticotherapie) wordt behandeld; slechts in resistente gevallen wordt een heelkundige excisie uitgevoerd, waarvan het litteken amper zichtbaar zal zijn. Histologische analyse is vereist om één of ander gezwel niet over het hoofd te zien.

 

Hordeolum

Het Hordeolum (gerstenkorn of ‘strontje’ in dialect) is een gelijkaardige infectie van talgkliertjes aan de wimperrand, maar ditmaal wel acuut en pijnlijk en eerder naar de buitenzijde van het ooglid gekeerd.

Behandeling is quasi hetzelfde als voorheen beschreven bij Chalazion en indien er geen verbetering is met de medicatie, zal een heelkundige excisie met histologische analyse worden uitgevoerd, gezien men in deze gevallen eveneens de mogelijkheid van gezwel niet over het hoofd mag zien.

 

Voorzorgen

Bloedverdunners zoals Aspirine, Asaflow, Plavix e.a. worden gestaakt voor de ingreep. Wanneer en hoelang dient gestopt te worden, en of er eventueel een tijdelijk substitutiebehandeling nodig is, wordt met de chirurg besproken en in samenspraak met huisarts (of desbetreffende specialist) op punt gesteld.

Alle aandoeningen (en niet het minst de oogaandoeningen) en medicatie dienen aan de chirurg gemeld en het is nuttig deze gegevens bij de hand te hebben bij de raadpleging.

Met kennis van deze gegevens wordt de noodzaak van eventuele bijkomende onderzoeken ingeschat.
Thuismedicatie die toegelaten door de chirurg mag de dag van de ingreep ingenomen worden en indien de ingreep onder lokale verdoving doorgaat hoeft men niet nuchter te zijn.

 

Nazorgen

Al lijkt het vanzelfsprekend, toch even herhalen dat vervoer dient voorzien te worden de dag van de ingreep, omdat men dan best niet achter het stuur zit.

Best gaat men niet met het hoofd omlaag (bv. bij veters van de schoenen vastmaken) en ook niet helemaal plat liggen. Men slaapt best in ruglig  met een dubbel hoofdkussen na een ingreep aan de ogen.

De bloeddruk dient laag houden: rustig blijven; lezen en televisie kijken mag gerust.

Behandeling bestaat uit ontsteking werende middelen (type Brufen) en Paracetamol (geen Aspirine of andere bloedverdunners) alsook afkoeling (geen direct ijs of coldpack op het oog, best inpakken in een dik stuk stof, of proper washandje bevochtigd met koud water).

Verder worden oogdruppels (kunsttranen) en een zalfje (Tobramycine) op het litteken aangebracht, gedurende 1 week.

De hechtingen worden trouwens in minder dan 1 week verwijderd.