Bij een onderste ooglidcorrectie of blepharoplastie van de onderste oogleden wordt de overtollige huid van de onderste oogleden chirurgisch verwijderd. Dit gaat vaak gepaard met een canthopexie of ophanging van het onderste ooglid.

Een onderste ooglidcorrectie helpt je voorgoed af van die zware, donkere oogwallen.

Maak vandaag nog een afspraak en ontdek of een onderste ooglidcorrectie voor jou de beste oplossing is. Bij Focus Eye Clinic kan je terecht voor alle soorten ooglidcorrecties zoals onder meer een ooglift, bovenste ooglidcorrectie en het behandelen van ptosis.

Wat is dermatochalasis?

Dermatochalasis in medische termen duidt op overtollige huid thv de onderste oogleden. De term komt voort uit het Grieks: ‘Derma’ verwijst naar ‘huid’. ‘Chalasis’ betekent dan weer ‘afhangend’.

Dermatochalasis gaat dikwijls gepaard met overtollig vet thv de onderste oogleden wat de vetzakjes en kringen rond de ogen veroorzaakt.

Hoe ontstaan oogwallen?

Je kan helaas weinig doen om het ontstaan van oogwallen tegen te gaan. Er is een genetische factor die bepaalt in welke mate je met oogwallen te maken krijgt. Maar ook leeftijd in combinatie met zwaartekracht spelen een belangrijke rol.

Met het ouder worden verliest je huid immers een deel van zijn elasticiteit. Hierdoor wordt hij slapper en gaat hij hangen. Ook het onderhuidse weefsel verslapt waardoor vet zich in de huidplooien kan ophopen en oogwallen ontstaan.

Deze drie elementen kunnen apart of in combinatie voorkomen:

 • Verzakking of verrimpeling van de huid
 • Verslapping van de onderste ooglidspier
 • Verslapping van de diepere membranen die het vet van het onderste ooglid ophouden

Naast deze fenomenen kunnen er 2 bijkomende aspecten ontstaan:

 • Afzakken van de buitenste ooghoek
 • Verdiepen van de kringen onder de ogen.

Onze artsen onderzoeken eerst grondig in welke mate bovenstaande oorzaken van toepassing zijn op jou. Dit laat toe om samen tot de best mogelijke behandeling en finaal ook het beste resultaat te komen.

Maak vandaag nog een afspraak en ontdek of een correctie van de onderste oogleden voor jou de beste oplossing is.

‘Turbo’ blepharoplastie

Bij een ‘turbo’ blepharoplastie van de onderste oogleden wordt het overtollige vet in de oogwallen verspreid in de onderliggende donkere kringen in plaats van het gewoon weg te nemen.

Hierdoor slaan we twee vliegen in één klap. De oogwallen verdwijnen alsook de donkere kringen die vaak ontstaan onder de ogen.

Ondanks de meer uitgebreide technische aspecten van correctieve heelkunde aan de onderste oogleden kan ook deze ingreep vlot onder lokale anesthesie, al dan niet met een lichte sedatie.

Canthopexie – Canthoplastie

Wanneer het wegnemen van overtollig huid en vet niet voldoende blijkt om de oogwallen weg te werken, is in veel gevallen ook een ophanging van het onderste ooglid nodig.

Deze ophangingstechniek noemt men een canthopexie en brengt de ooghoek terug in een hogere positie, zoals bij jongeren, en spant tegelijk de onderste ooglidrand terug op.

Is er een sterke verslapping van de onderste ooglidrand, dan is een bijkomende inkorting nodig: de canthoplastie.

Nazorg correctie onderste oogleden

De kans op complicaties bij onderste ooglidcorrecties is klein. Onze chirurgen bespreken voor aanvang van de ingreep uitgebreid de risico’s en nabehandeling.

Na de ingreep raden we aan onderstaande in acht te nemen:

 • Ga niet met het hoofd omlaag (bv. bij veters van de schoenen vastmaken) of helemaal plat liggen. Slaap in ruglig met een dubbel hoofdkussen.
 • Vermijd drukte en tracht rustig te blijven. De bloeddruk dient laag te blijven.
 • Lezen en televisie kijken mag gerust.
 • De nabehandeling bestaat uit ontstekingswerende middelen en pijnstillers in combinatie met afkoeling (geen direct ijs of coldpack op het oog, best inpakken in een dik stuk stof, of proper washandje bevochtigd met koud water).
 • Oogdruppels (Kunsttranen) en een zalfje (Tobramycine) worden op het litteken aangebracht, gedurende 1 week.
 • De hechtingen worden na minder dan 1 week verwijderd.

Ooglidcorrectie prijs

Bij Focus Eye Clinic hanteren we bewust een erg transparante prijspolitiek. Je betaalt de juiste prijs voor de nieuwste technologie op het vlak van ooglidcorrecties.

Een correctie van de onderste oogleden kost 1750€. Indien de behandeling esthetisch eerder dan medisch, komt er 21% btw bij.

Voor de pre-operatieve screening vragen we 60€. De postoperatieve controle alsook de nazorg en het verwijderen van de hechtingen is inbegrepen.

Maak vandaag nog een afspraak en ontdek of een correctie van de onderste oogleden voor jou de beste oplossing is.

Prijs ooglidcorrectie