Wat is Ptosis? Ptosis is een laaghangend bovenste of onderste ooglid, dat zichtproblemen kan veroorzaken, corneale irritatie, tranende ogen en andere problemen. De correctie is meestal heelkundig maar vooraf dient de mogelijke oorzaak te worden achterhaald.

Denk je te maken te hebben met ptosis? Maak vandaag nog een afspraak en ontdek of een heelkundige ingreep voor jou de beste oplossing is.

Ptosis oorzaken

Ptosis kan verschillende oorzaken hebben en treft zowel kinderen, als oudere mensen.

Bij kinderen gaat het meestal om een aangeboren aandoening die vroegtijdig dient gecorrigeerd om, soms definitieve oogletsels, te vermijden.

Op latere leeftijd gaat het om neurologische, infectieuze, traumatische, tumorale, toxisch/medicamenteuze en andere minder frequente oorzaken.

De meest frequente oorzaak op hogere leeftijd van bovenste ooglid ptosis is gelegen thv van een kleine optrekspiertjes (Levator – Müller) wiens verbinding met het bovenste ooglid uitgerokken geraakt of loskomt. Dit kan zowel uni- als bilateraal voorkomen.

Ptosis operatie

Behandeling – Ptosis van de Bovenste oogleden

De ingreep bestaat er meestal in, om de insertie van de spier zo perfect mogelijk in te korten/ terug aan te hechten op het ooglid. De juiste inkorting en as-correctie van het ooglid zijn van belang en vergen ervaring.

Andere technieken zoals het ophangen aan de voorhoofdspieren of het corrigeren van de kleine Müller spier worden ook soms toegepast maar het gaat hier om minder frequente indicaties.

Behandeling – Ptosis van de Onderste oogleden

Bij ptosis van het onderste ooglid zal het onderste ooglid te laag staan en soms zelfs van de oogbol los komen te staan (cfr. ectropion). De tranen vloeien slecht af en er kan irritatie optreden van de ogen.

Ptosis van de onderste oogleden gaat net als een onderste ooglidcorrectie gepaard met zware oogwallen en overtollige huid. De behandeling is dan ook gelijklopend.

Het herpositioneren en terug opspannen van het onderste ooglid (canthopexie) zal deze afwijking corrigeren.

Nazorg ptosis behandeling

De kans op complicaties bij een ptosis operatie is klein. Onze chirurgen bespreken voor aanvang van de ingreep uitgebreid de risico’s en nabehandeling.

Na de ingreep raden we aan onderstaande in acht te nemen:

  • Ga niet met het hoofd omlaag (bv. bij veters van de schoenen vastmaken) of helemaal plat liggen. Slaap in ruglig met een dubbel hoofdkussen.
  • Vermijd drukte en tracht rustig te blijven. De bloeddruk dient laag te blijven.
  • Lezen en televisie kijken mag gerust.
  • De nabehandeling bestaat uit ontstekingswerende middelen en pijnstillers in combinatie met afkoeling (geen direct ijs of coldpack op het oog, best inpakken in een dik stuk stof, of proper washandje bevochtigd met koud water).
  • Oogdruppels (Kunsttranen) en een zalfje (Tobramycine) worden op het litteken aangebracht, gedurende 1 week.
  • De hechtingen worden na minder dan 1 week verwijderd.

Ooglidcorrectie prijs

Bij Focus Eye Clinic hanteren we bewust een erg transparante prijspolitiek. Je betaalt de juiste prijs voor de nieuwste technologie op het vlak van ooglidcorrecties.

Een behandeling voor ptosis kost 1.500€. Indien de behandeling esthetisch eerder dan medisch, komt er 21% btw bij.

Voor de pre-operatieve screening vragen we 60€. De postoperatieve controle alsook de nazorg en het verwijderen van de hechtingen is inbegrepen.

Maak vandaag nog een afspraak en ontdek of een een behandeling voor ptosis jou kan helpen.

Prijs ooglidcorrectie